✓  Voor 11:00 uur besteld, volgende dag in huis     ✓  Fysieke showrooms     ✓  Gratis advies     Klantervaringen: Tegels bestellen klantenbeoordelingen     T: 0528 856578                    
0
Winkelwagen
€ 0,00
Bijzonder ambacht: Friese witjes

Onvervalst vakmanschap aan uw muur met Friese witjes

Men zegt wel eens dat vakmanschap aan het uitsterven is. Helaas is dit in veel gevallen waar. Meer en meer processen worden geautomatiseerd, ongeacht de sector. Gelukkig bestaan er nog wel echte vakmensen en zijn ambachten absoluut niet uitgestorven. Wanneer het om tegels gaat, bewijzen Friese witjes dat het eeuwenoude ambacht van tegels maken nog springlevend is. Elke tegel en elk tegeltableau (een verzameling Friese witjes) wordt met de hand vervaardigd op traditionele wijze. Slechts een selecte groep Friese schilders heeft nog deze vaardigheden. De tegels worden vervaardigd uit een speciaal soort keramiek en op zeer specifieke wijze beschilderd en gebakken. Met deze tegels aan uw muur, kunt u genieten van een onvervalst stuk vakmanschap en een prachtige uitstraling.

 

 

De geschiedenis van Friese witjes

Friese witjes vormen de trots van Friesland, al vele eeuwen. De eerste tegeltjes, die traditiegetrouw afmetingen van 13x13 centimeter kennen, werden al in de 17de eeuw vervaardigd. In al die eeuwen tijd zijn de gebruikte technieken en methoden niet veranderd. Natuurlijk zijn deze tegeltableaus prachtig om te zien (het vakmanschap straalt er duidelijk vanaf), maar de wetenschap dat uw tegels zijn vervaardigd met behulp van een eeuwenoude, traditionele methode die slechts in een klein gedeelte van ons eigen land wordt gehanteerd, maakt deze tegels extra speciaal.

 

Het zeer bijzondere ambacht

Binnen alle soorten tegels nemen Friese witjes een bijzondere positie in. Deze kleine tegeltjes worden namelijk volledig met de hand gemaakt. Dit begint al bij het vormen van de tegel zelf. De klei wordt op maat gesneden, gedroogd, geglazuurd en gebakken zodat er een specifieke tegel van keramiek ontstaat, die met de hand kan worden beschilderd. De gebruikte techniek noemt men “plateelschilderen”. Elke afbeelding wordt met de hand aangebracht. Dit betekent dat geen enkele tegel exact hetzelfde is. Na het schilderen worden de tegels nogmaals gebakken bij een temperatuur van 1000 graden. Hierdoor versmelt de verf met de glazuurlaag en ontstaat het prachtige uiterlijk.


Helemaal terug van nooit weggeweest

Een tegeltableau met Friese witjes heeft altijd vaste aanhangers gehad. Deze tegeltjes zijn dan ook altijd populair geweest onder liefhebbers en in bepaalde vormen van bouw. U ziet ze regelmatig in mooie boerderijen of historische panden, meestal in de keuken, eetkamer, op het toilet of bij de schouw. De tegeltjes zijn echter aan een bijzondere opmars bezig. Steeds meer mensen ontdekken dat Friese witjes echt niet alleen tot hun recht komen in een oud pand of bij traditionele architectuur. Juist in een moderne woning of een modern interieur kunnen deze kleine tegeltjes zorgen voor extra sfeer en warmte en een persoonlijke touch. 


Betaalbare exclusiviteit

Een tegeltableau met Friese witjes kunt u gerust zien als een klein stukje kunst aan de muur. Het mooie is: de tegeltjes zijn los verkrijgbaar en zeer betaalbaar. Een Fries witje zonder afbeelding hebt u al vanaf 1,75 per stuk. Natuurlijk kiezen veel mensen wel voor een afbeelding. Naar goed traditie zijn dit dieren: kippen, koeien of paarden. Los beschilderde tegeltjes vormen samen een tegeltableau met een prachtige, typisch Hollandse afbeelding. Ook deze tegeltableaus zijn goed betaalbaar, zeker wanneer u bedenkt dat in het gehele proces louter gebruik wordt gemaakt van handwerk en dat tegelplateaus met afbeeldingen meestal zelfs in opdracht worden vervaardigd. Daarom kennen sommige varianten ook een levertijd van enkele weken. In ons assortiment vindt u diverse prachtige beschilderde en onbeschilderde Friese witjes die u direct kunt bestellen. Wilt u tegeltableau op maat laten maken? Neem dan contact met ons op. U kunt ons via de mail of telefonisch bereiken en bent uiteraard ook van harte welkom om in onze showroom uw wensen te bespreken. 

 

  Dinja Annen     01-03-2019 20:40     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Contactgegevens

De Tegel Boutique
Splitting 14
7912 TM Nieuweroord
(Tegels kopen nabij Hoogeveen, Drenthe)

Telefoon: 0528 - 856 578
Mobiel: 06 - 2868 6617
E-mail: info@detegelboutique.nl 

KvK: 01167308
BTW: NL001415338B71

  Onze vermelding op sys.keurmerk.info

Bereikbaarheid

Telefonisch bereikbaar:
Maandag t/m vrijdag:    
9:00 - 21:00
Zaterdag:      
9:00 - 13:00

Tegelwebshop:      
24 uur per dag, 7 dagen per week kunt u uw bestelling online plaatsen.

Showroom Sneek, Groningen of Venlo:
Geopend op afspraak, wij plannen graag een afspraak voor u in.

Klantervaringen:
  Tegels bestellen klantenbeoordelingen
Alle bedragen zijn  inclusief  BTW   

Powered by Dehaan|Media

Trustpilot
 
De Tegel Boutique heeft vakantie☀️ van maandag 26 juli tot en met zondag 8 augustus.

Maandag 9 augustus staan we weer voor u klaar!!! 

We zijn telefonisch niet bereikbaar, wel kunt u ons mailen of een Whatsapp sturen naar 0528856578, de reactie kan wel iets langer duren ivm vakantie.

Bestellingen worden wel verwerkt!! 

Vakantiegroet,

De Tegel Boutique